Redenen om je bedrijf te verkopen

Wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen kun je het moment als eigenaar zelf bepalen. De bedrijfsverkoop kun je van tevoren plannen en soms zijn er omstandigheden waardoor je ongepland je bedrijf plotseling moet of wil verkopen. De meeste ondernemers zijn niet voorbereid op zo’n situatie. Je denkt dat dit niet zo snel kan gebeuren totdat je ineens voor de situatie staat. Het is altijd goed hier van tevoren eens over na te denken. Weet je bijvoorbeeld wat je bedrijf waard is?

Redenen om je bedrijf te verkopen

Redenen voor bedrijfsovername

Je kunt je bedrijf in één keer verkopen en soms in het verstandiger dit in kleine stapjes te doen. Het is voor beide mogelijkheden goed om de reden van verkoop duidelijk voor ogen te hebben. Dit is namelijk van invloed op wat, hoe en aan wie je verkoopt. In dit artikel hebben we goede redenen om over te gaan tot bedrijfsverkoop voor je op een rij gezet.

Redenen om in één keer een bedrijf te verkopen

Er kunnen verschillende redenen om je bedrijf in één keer te verkopen. Dit kan natuurlijke ook een combinatie van redenen zijn. Wat de reden ook is, zorg dat je voorbereid bent in het geval dat een van de onderstaande situaties zich voordoet.

Pensioen

Komt je pensioen in zicht? Dan wil je na jaren hard werken je bedrijf wellicht  verkopen om te genieten van je welverdiende vrije tijd. Na jaren met bloed, zweet en tranen aan je bedrijf gewerkt te hebben, kan het zijn dat je door deze emotie de waarde van het bedrijf te hoog inschat. Het is belangrijk ruim op tijd met de voorbereiding te beginnen. Zo weet je ook beter waar je met je pensioen aan toe bent.

Gezondheids- of familieproblemen

Het hoort helaas bij het leven; problemen in je gezondheid, familie of relatie. Deze omstandigheden zorgen er soms voor dat je niet meer goed in staat bent jouw bedrijf te leiden. Dit kan een reden zijn om over te gaan tot bedrijfsverkoop. Bedenk van tevoren of je kiest voor een gehele of gedeeltelijke exit. In het laatste geval kun je een vervanger aanstellen tot je weer in staat bent je werk op te pakken.

(Persoonlijke) omstandigheden en motivatie

Er kunnen situaties binnen of buiten jezelf zijn waardoor je geen motivatie meer hebt om door te gaan met je onderneming. Bijvoorbeeld een onzekere periode kan je laten doen besluiten je bedrijf te verkopen in de corona tijd. Misschien zoek je naar een betere balans in je werk en privé? Zijn er onoverkomelijke problemen met personeel, leveranciers of aandeelhouders? Of vind je de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap te zwaar en wil je jouw kwaliteiten liever op een andere manier benutten?

Het kan ook zijn dat je bedrijf de laatste jaren gegroeid is en dat je tot inzicht komt dat je niet meer de juiste persoon op de juiste plek bent. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die de fout maakt te lang door te gaan. Ook voor ondernemen geldt dat je het beste kunt stoppen op je hoogtepunt.

Nieuwe uitdaging

Je eigen levensloop loopt meestal niet gelijk met de levensloop van je onderneming. Er zijn veel eigenaars van een goedlopende onderneming die zich afvragen of er nog wel voldoende uitdaging zit in het runnen van het bedrijf. Als ondernemer zit het nemen van risico’s en grenzen verleggen meestal in je karakter. Dit kan een reden zijn voor een nieuwe uitdaging. Je verkoopt je bedrijf om vervolgens weer een nieuwe uitdaging of onderneming te starten.

Een mooi aanbod voor de verkoop van je bedrijf

“I’ll make him an offer he can’t refuse”; uit het niets krijg je een geweldig aanbod voor de verkoop van je bedrijf. Het is verleidelijk dit aanbod te accepteren, in de veronderstelling dat de voorwaarden goed zijn. Maar als het er te mooi uit ziet om waar te zijn, dan is het dit meestal ook. Als zo’n aanbod voor je op tafel wordt gelegd, neem dan heel goed de tijd om het voorstel en voorwaarden te bekijken. In theorie ziet het er mooi uit maar het is verstandig je hierin te laten adviseren.

Redenen om je bedrijf in stapjes te verkopen

Overweeg je de verkoop van je bedrijf maar twijfel je nog over het juiste moment? Je kunt je onderneming ook in meerdere stappen verkopen. Steeds meer ondernemers kiezen voor een gefaseerde uitstroom, ook wel pre-exit genoemd. Een management buy-in (MBI) kan ook een goed optie zijn, waarbij ervoor wordt gekozen de aandelen in één keer of stap voor stap te verkopen. Dit kan op langere termijn meer opleveren dan wanneer je op eigen voet nog een paar jaar doorgaat.

Voor meer informatie of advies over de verschillende mogelijkheden, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Goede redenen om je bedrijf gefaseerd te verkopen:

Spreiden van financiële risico’s

Om een bedrijf te kunnen laten groeien zit het grootste gedeelte van je vermogen vaak in je onderneming. Wanneer je kiest voor een gefaseerde verkoop, komt een deel van dit vermogen beschikbaar om andere dingen mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld weer gaan investeren in een leuke nieuwe startup of het bedrag besteden aan persoonlijke doelen.

Focus op kwaliteit en plezier

Je bedrijf in stapjes verkopen kan je een stuk vrijheid en zekerheid opleveren waardoor je meer ruimte hebt te focussen op waar je kwaliteit en plezier van het ondernemen ligt. Wanneer je als enige verantwoordelijk bent, heb je nogal wat ballen in de lucht te houden. Door een gefaseerde overname, oftewel pre-exit, heb je tijd om te doen waar je écht goed in bent en gelukkig(er) van wordt.

Nieuwe kennis en groeimogelijkheden

Wanneer je constateert dat je tegen de maximale groei binnen je eigen (financiële) mogelijkheden aanloopt, kan het een goede keus zijn samen te werken met investeerders, danwel kopers voor je bedrijf. WijKopenBedrijven.nl is op zoek naar mogelijkheden je bedrijf te optimaliseren en verder te laten groeien. Je haalt hiermee een hoger rendement uit je bedrijf. Het geeft je daarbij de kans te leren van de expertise van anderen en zo je eigen kennis te vergroten en de onderneming te professionaliseren.

Sale en leaseback

Cash en leaseback kan een interessante (tussen)oplossing zijn wanneer je beschikking wilt hebben over kapitaal maar er (nog) niet aan toe bent om je bedrijf te verkopen. Daarnaast kan de aanwezigheid van onroerend goed, zoals je bedrijfspand, de koopsom zodanig verhogen dat dit een verkoop in de weg staat. Een sale en leaseback constructie voor je bedrijfspand kan een mogelijk goed alternatief zijn.

Eenmaal, andermaal: verkocht?

Er is geen standaard antwoord op de vraag wanneer een goed moment is je bedrijf te verkopen of te laten overnemen. Wij vinden dat de motivatie om te kopen of verkopen zou moeten zijn dat je het bedrijf verder wilt brengen. Het is belangrijk dat je weet waar je heen wilt met de onderneming. Je kunt je bedrijf aan een familielid overdragen, maar is dit wel de juiste persoon die de onderneming de juiste kant op leidt?

Je hebt vast al genoeg aan je hoofd door de reden waarom je je bedrijf wilt verkopen. Dan zit je niet te wachten op ingewikkelde waardebepalingen, tijdrovende procedures en verschillende tussenpersonen. Natuurlijk is het verkopen van je bedrijf niet zomaar iets, dit hoeft niet over een nacht ijs te gaan. Wij kunnen er wel voor zorgen dat er geen onnodige kosten en tijd verloren hoeft te gaan in het proces. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor een snelle overname of bedrijfsopvolging. Ons traject begint geheel vrijblijvend en kosteloos.

Waarom je onderneming verkopen aan Wij Kopen Bedrijven

Wat voor jou de reden ook is om je bedrijf te willen verkopen, een overnametraject zal de nodige spanning en druk met zich meebrengen. Dat snappen wij goed! Daarom vinden we een correcte en vlotte afhandeling erg belangrijk. Ons doel is het bedrijf in de huidige staat over te nemen, zodat we snel kunnen schakelen en de medewerkers hier geen onnodig nadeel van hoeven te ondervinden. Daarna gaan wij wanneer nodig, stap voor stap het bedrijf optimaliseren.

Overweeg je de mogelijkheid om je bedrijf te verkopen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Of start gelijk je aanvraag.

Deel dit bericht