Mijn bedrijf verkopen in de corona tijd

De impact van de corona crisis op bedrijven is groot voor Nederlandse ondernemers. Is je bedrijf verkopen in de corona tijd verstandig?

Mijn bedrijf verkopen in de corona tijd

Ondernemen is vooruitkijken. Wat krijgen we nog voor onze kiezen en hoe ziet de markt of branche eruit na de corona crisis? Of je wel of niet besluit tot verkoop van je bedrijf, één ding is zeker; deze crisis zal niet overgaan zonder een enorme impact achter te laten op ons leven en economie. Naast het beroep dat wordt gedaan op de flexibiliteit van de onderneming, kan het ook invloed hebben op de bedrijfswaarde.

Of je bedrijf verkopen in deze  corona tijd een goede keus, of misschien wel noodzaak is, hangt voornamelijk af van liquiditeit, reserves, doorzettingsvermogen en persoonlijke motivatie om verder te gaan. Het verkopen van een bedrijf is altijd maatwerk. Juist in deze corona tijd. We denken graag met je mee over wat de beste manier om de verkoop of bedrijfsopvolging te realiseren. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Informatie en advies over COVID-19 maatregelingen

Het nieuwe corona virus COVID-19 en de genomen maatregelingen raakt veel ondernemers. De overheid informeert ondernemers die hierdoor problemen ondervinden via verschillende bronnen zoals het Coronaloket van de KvK.  Ook belooft de overheid financiële steun voor ondernemers. Al blijkt helaas dat in in veel gevallen deze compensatie te laat komt en/of de mogelijkheden ontoereikend zijn.

Investeren of verkopen?

Naast een boel kopzorgen biedt ook elke crisis waardevolle inzichten en kansen. Misschien speelde je al een tijdje met de gedachte om je leven anders in te richten, of wil je meer zekerheid door in loondienst te gaan werken. Vooral voor ondernemers met weinig liquiditeit en reserves kan nu je bedrijf verkopen een goede optie zijn.

Ook een lening om deze crisis te overbruggen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Dan kun je je afvragen in hoeverre het wachten is op de volgende crisis en of je in een onzekere toekomst afhankelijk wil zijn van een lening. ‘Einde oefening’ zonder mogelijkheden voor een lening? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Verkopen is in dit geval altijd nog beter dan failliet gaan. Wij kijken graag samen met je naar de mogelijkheden voor verkoop of bedrijfsopvolging. 

Wat betekent de corona crisis voor de waarde van mijn bedrijf?

Het is inmiddels duidelijk dat de corona crisis een grote invloed heeft op het bedrijfsleven. Als je je bedrijf al wilde verkopen; wat is dan de invloed op de waarde van je bedrijf? Ook hier is geen standaard antwoord op te geven. Het effect van de corona crisis op ondernemers en daarmee de bedrijfswaarde, is geheel afhankelijk van de aard van het bedrijf.

Er zijn ondernemingen die hard geraakt worden en onzeker zijn over hun voortbestaan. Zoals bedrijven in de detailhandel, evenementen- of reisbranche. Andere bedrijven hebben maar kort, of geen last. Zoals kantoren waarvan het personeel zonder problemen kan thuiswerken. Of supermarkten die door hamstergedrag eerst zelfs een stijging van omzet hadden en inmiddels alweer genormaliseerd zijn. Dan zijn er ook bedrijven die juist profiteren van de corona crisis, zoals Tech bedrijven en E-commerce.

Voor de ondernemers die het meest last hebben van de corona crisis, heeft dit natuurlijk aanzienlijk effect op de waarde. Dit kan gecompenseerd worden door ontstane nieuwe kansen. Maar dit doet tegelijk een groot beroep op de flexibiliteit, motivatie en financiële ruimte van de ondernemer. Dan kan verkoop een uitkomst zijn. Dit geldt ook voor herstellende bedrijven. Voor ondernemers die juist meer omzet draaien door de corona crisis, kan dit een waardeverhogend effect hebben. Het is hierbij wel belangrijk in het achterhoofd te houden, dat het lastig in te schatten is hoe lang deze bedrijven van dit corona effect zullen blijven profiteren.

Voor het bepalen van de bedrijfswaarde kijken wij voornamelijk naar de verwachte kasstroom, bedrijfsrisico’s en de huidige uitgangspositie. 

Meer informatie over je bedrijf verkopen in de corona tijd? Neem gerust contact met ons op! Of start gelijk je aanvraag.

Ontvang jouw voorstel

Vul je contactgegevens in om jouw aanvraag te starten. Ons voorstel is altijd geheel vrijblijvend!

Contactgegevens aanvrager
Deel dit bericht