Waarom sale en leaseback bedrijfspand

Waarom zou een sale en leaseback bedrijfspand interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf? Hier zijn een aantal redenen voor; de eerste en belangrijkste is meestal de noodzaak of behoefte aan meer kapitaal. Maar er zijn meer overwegingen om voor een sale en leaseback constructie te kiezen.

Lees verder waarom je je bedrijfspand (tijdelijk) zou verkopen en terug huren. Of neem gelijk contact met ons op voor vrijblijvend advies voor jouw persoonlijke situatie.

Na het lezen van dit artikel weet je alles dat je moet weten over sale en leaseback constructies en krijg je bovendien antwoord op de volgende vragen:

  • Waarvoor en wanneer sale and leaseback voor je bedrijf
  • Voor welke bedrijven en panden is tijdelijk verkoop geschikt
  • Fiscale gevolgen van sale en leaseback
Cash Sale & leaseback

Waarvoor sale en leaseback voor mijn bedrijf

Sale en leaseback constructies, oftewel het verkopen en terug huren van je bedrijfspand, is een alternatieve manier om snel liquiditeit te creëren. Een lening bij de bank of andere kredietverleners afsluiten is in deze onstabiele tijd steeds lastiger. Of misschien wil je je krediet liever vrij houden voor andere zaken? Onroerend goed is een waardevol bezit dat vrijwel altijd in waarde stijgt. Door de verkoop van je bedrijfspand, krijg je meer ruimte en geld om je focus te verleggen naar zaken die prioriteit hebben voor je bedrijf. Denk aan meer zekerheid over de continuïteit of uitbreiding om te kunnen groeien.

Snel aan geld komen voor je onderneming

Vooral wanneer je snel geld nodig hebt voor je onderneming, kan tijdelijke verkoop van je onroerend goed voordeliger zijn in vergelijking met een lening van bijvoorbeeld de bank. Daarom wordt sale en leaseback ook wel “cash en leaseback” genoemd. Daarnaast kan deze constructie eventuele zorgen wegnemen omdat je vastgoed risico’s verschuift naar de investeerder. Ook biedt de tijdelijke verkoop van je pand fiscaal voordeel. Verderop hebben we alle voordelen en nadelen van een sale en lease-back oplossing voor je op een rij gezet.

Sale en leaseback bedrijfspand – voor wie?

Sale en leaseback bedrijfspand is een interessante optie voor grote bedrijven maar ook zeker voor MKB ondernemingen. De enige vereiste is natuurlijk dat het bedrijfspand in eigen bezit is. Denk daarbij aan een kantoorpand, horeca gelegenheid, winkelpand, maar ook een loods, opslagruimte, garage of showroom behoren tot de mogelijkheden. Over het algemeen geldt dat hoe beter de staat van het pand is, des te interessanter de verkoop. Andere factoren die meespelen bij de verkoopwaarde is het soort gebruik van het pand en de ligging.

Wij van WijKopenBedrijven hebben ook interesse in kleinere panden, in tegenstelling tot veel grote maatschappijen. Ben je benieuwd of jouw bedrijfspand in aanmerking komt voor sale en leaseback en of dit een geschikte oplossing is om snel aan geld te komen voor jouw onderneming? Verspil geen kostbare tijd en neem direct vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Sale en leaseback bedrijfspand – wanneer?

Wanneer je op korte termijn geld nodig hebt, kan sale en lease back in iedere fase van je onderneming een optie zijn. Allereerst zijn er veel kleine bedrijven die door de coronacrisis in financieel zwaar weer zijn gekomen. Ook kan het zijn dat je een startend bedrijf bent die wel in het bezit is van een bedrijfspand maar te weinig liquide middelen bezit om het bedrijf goed in de markt te zetten. Ten tweede kan het voor lopende bedrijven belangrijk zijn de focus te leggen op continuïteit of verdere uitbreiding van de onderneming.

Vooral ervaren ondernemers zoeken naar groei door in te zetten op uitbreiding en/of vernieuwing. Tenslotte zien we dat oudere bedrijven voornamelijk een financieringsbehoefte hebben voor investeringen om het bedrijf efficiënter te maken of voor onderhoud van materieel. Voor al deze fases kan sale en leaseback een alternatieve vorm van financiering bieden als aanvulling op de financieringsmix, anders dan een bancair krediet.

Bedrijfspand verkopen en terug huren voor liquiditeit

Heb je er wel eens over nagedacht om je bedrijf te verkopen vanwege liquiditeitsproblemen? Bedrijfsverkoop is een grote en definitieve beslissing die je misschien (nog) niet wilt nemen. Het tijdelijk verkopen en vervolgens terug huren van je bedrijfspand kan een goed alternatief zijn om op korte termijn aan geld te komen en daarmee dus je liquiditeit te verbeteren.

Extra kapitaal voor investeringen zonder lening

Meer dan de helft van de bedrijven in het MKB doet investeringen om daarmee groei mogelijk te maken. Dit kan logischerwijs lang niet altijd uit eigen zak betaald worden. Daarom is externe financiering vaak nodig bij de uitbouw en uitbreiding van een bedrijf. Of denk bijvoorbeeld aan duurzame investeringen die zich pas na enkele jaren terug verdienen. In deze gevallen kan een sale- en leaseback constructie uitkomst bieden voor extra kapitaal met als doel te investeren zonder lening.

Sale en leaseback fiscaal

Naast cash, levert een sale en leaseback ook fiscaal voordeel op. Ten eerste verhoogt het de ratio tussen vaste en vlottende activa. Ten tweede verbetert het de balansstructuur van het bedrijf. Denk hierbij aan de liquiditeit, solvabiliteit en kredietwaardigheid. Daarnaast zijn de rente en maandelijkse aflossingsbedragen over het algemeen lager in vergelijking met bankleningen of andere vormen van kredietverstrekking. Tenslotte kan in sommige gevallen fiscaal de boekwinst naar latere jaren worden verschoven, door bijvoorbeeld het toepassen van een herinvesteringsreserve. Dat is een complex vraagstuk, maar je kunt hiermee de belastingdruk verlagen. Vraag je accountant naar de fiscale voordelen die op jouw situatie van toepassing zijn.

Sale and leaseback constructies kunnen naast voordelen ook nadelen hebben. Lees hier alle voordelen en nadelen van een sale en leaseback.

Ik ben benieuwd naar een sale en leaseback constructie

Vraag jij je af of een sale en leaseback constructie een goede optie is voor jouw onderneming en bedrijfspand? Neem bij vragen contact met ons op, we denken graag met je mee! WijKopenBedrijven maken een sale en leaseback constructie niet ingewikkelder of duurder dan nodig. Het kan in een paar simpele stappen goed geregeld worden:

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een voorstel.

Je gegevens worden verstuurd naar wijkopenbedrijven.nl. We bewaren je gegevens zorgvuldig en delen deze niet met derden.

Deel dit bericht