Waarom de overname van een bedrijf voor kopers vaak aantrekkelijker is dan een bedrijf opstarten vanaf de start

Ben je van plan om een bedrijf te starten? Dan is het belangrijk om te weten dat de overname van een bestaand bedrijf vaak aantrekkelijker is dan het starten van een bedrijf vanaf de grond af aan. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is.

  1. Bestaande klantenbasis

Een bestaand bedrijf heeft vaak al een gevestigde klantenbasis. Dit betekent dat er al een omzet is en dat er klanten zijn die bereid zijn om voor de producten of diensten van het bedrijf te betalen. Bij het starten van een nieuw bedrijf moet je eerst een klantenbasis opbouwen, wat veel tijd en moeite kost.

  1. Bestaande bedrijfsprocessen

Een bestaand bedrijf heeft vaak al bedrijfsprocessen geïmplementeerd. Dit betekent dat de infrastructuur, de technologie en de systemen al zijn opgezet en dat de processen al zijn getest. Dit bespaart de nieuwe eigenaar tijd en geld bij het opzetten van een nieuwe infrastructuur en het testen van nieuwe processen.

  1. Bestaande reputatie

Een bestaand bedrijf heeft al een reputatie opgebouwd. Dit kan positief of negatief zijn, afhankelijk van hoe het bedrijf zich heeft gedragen in het verleden. Als de reputatie positief is, kan de nieuwe eigenaar daarvan profiteren en deze reputatie voortzetten. Als de reputatie negatief is, kan de nieuwe eigenaar deze proberen te verbeteren door middel van een herpositionering van het merk.

  1. Bestaande werknemers en managementteam

Een bestaand bedrijf heeft vaak al een bestaand team van werknemers en een managementteam. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar niet op zoek hoeft te gaan naar nieuwe werknemers en leidinggevenden. De werknemers en het managementteam hebben al kennis van het bedrijf en de processen en kunnen helpen bij een soepele overgang.

  1. Mogelijkheid tot synergie

Als de koper al een bestaand bedrijf heeft, kan de overname van een ander bedrijf resulteren in synergievoordelen. Dit betekent dat de koper de processen en activiteiten van beide bedrijven kan integreren om zo efficiënter en winstgevender te worden.

Conclusie

Kortom, het overnemen van een bestaand bedrijf biedt veel voordelen ten opzichte van het starten van een nieuw bedrijf. Het bespaart tijd en geld, biedt een bestaande klantenbasis, infrastructuur, reputatie en personeel, en kan leiden tot synergievoordelen. Als je overweegt om een bedrijf te starten, is het verstandig om ook de mogelijkheid van een bedrijfsovername te overwegen.

Deel dit bericht