Voordelen van het verkopen van je bedrijf in plaats van het liquideren

Als ondernemer kan het voorkomen dat je bedrijf niet meer aan je verwachtingen voldoet, bijvoorbeeld omdat je onderneming verouderd is, je meer tijd wil besteden aan andere zaken, of omdat je simpelweg de behoefte hebt aan iets nieuws. In dit soort gevallen kun je ervoor kiezen om je bedrijf te verkopen in plaats van het te liquideren. In deze blog bespreken we enkele voordelen van het verkopen van je bedrijf.

  1. Het levert meer op dan liquideren

Wanneer je je bedrijf liquideert, krijg je alleen de waarde van je bedrijfsmiddelen terug. Bij een verkoop is het mogelijk om een hogere prijs te vragen, omdat er waarde zit in je klantenbestand, de reputatie van je bedrijf en de relatie met leveranciers. Bovendien kun je in sommige gevallen een hogere prijs vragen vanwege de strategische waarde van je bedrijf voor de koper.

  1. Het kan leiden tot betere voorwaarden

Als je je bedrijf verkoopt, heb je meer controle over de voorwaarden van de transactie dan wanneer je het liquideert. Je kunt bijvoorbeeld bedingen dat het managementteam behouden blijft, of dat je zelf nog een tijdje betrokken blijft bij de onderneming om de overgang soepeler te laten verlopen. Door deze voorwaarden te onderhandelen, kun je ervoor zorgen dat de verkoop meer in jouw voordeel uitpakt.

  1. Je hebt meer keuze in kopers

Wanneer je je bedrijf liquideert, verkoop je het vaak aan de hoogste bieder. Bij een verkoop heb je echter meer keuze in kopers en kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het bedrijf te verkopen aan iemand die jouw visie voor het bedrijf deelt, of aan iemand die belooft te investeren in de toekomst van de onderneming.

  1. Het kan de continuïteit van je bedrijf waarborgen

Als je je bedrijf liquideert, komt er vaak abrupt een einde aan het bedrijf. Bij een verkoop is het mogelijk om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, omdat de koper het bedrijf voort kan zetten en verder kan bouwen op de fundering die jij hebt gelegd.

  1. Je kunt je tijd en energie elders inzetten

Een bedrijf verkopen geeft je de mogelijkheid om je tijd en energie elders in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw bedrijf starten, of meer tijd besteden aan hobby’s en familie. Dit kan zorgen voor meer rust en balans in je leven. Kortom, het verkopen van je bedrijf heeft diverse voordelen ten opzichte van het liquideren ervan. Mocht je twijfelen over wat de beste optie is voor jouw onderneming, dan is het verstandig om een adviseur in te schakelen die je kan helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Deel dit bericht