Belastingen en het verkopen van je bedrijf: wat je moet weten (voor Nederlandse bedrijven)

Het verkopen van je bedrijf kan een ingewikkeld proces zijn. Een van de zaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden, zijn de belastingen die komen kijken bij de verkoop. In deze blog bespreken we de belangrijkste belastingen waar je als Nederlandse ondernemer mee te maken kunt krijgen bij de verkoop van je bedrijf.

  1. Inkomstenbelasting bij verkopen van je bedrijf

Wanneer je je bedrijf verkoopt, kan dit leiden tot een aanzienlijke inkomstenbelastingaanslag. Dit komt doordat de winst die je maakt bij de verkoop van je bedrijf wordt belast als inkomstenbelasting. Het tarief hiervoor kan oplopen tot 49,5%, afhankelijk van de hoogte van de winst. Het is daarom verstandig om hier rekening mee te houden bij het bepalen van de verkoopprijs.

  • Vennootschapsbelasting bij verkopen van je bedrijf

Als je bedrijf een BV is, dan betaal je vennootschapsbelasting over de winst die je maakt. Bij de verkoop van je bedrijf wordt er gekeken naar de winst die je hebt behaald over de afgelopen jaren. Hierdoor kan het voorkomen dat je meer vennootschapsbelasting moet betalen dan normaal.

  • Overdrachtsbelasting bij verkopen van je bedrijf

Wanneer je onroerend goed verkoopt, zoals een bedrijfspand, dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Let wel op dat er een vrijstelling geldt voor de verkoop van aandelen in een BV waarin vastgoed zit.

  • Omzetbelasting bij verkopen van je bedrijf

Bij de verkoop van een bedrijf is het belangrijk om te kijken naar de omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Dit speelt met name een rol wanneer er sprake is van de verkoop van goederen of diensten die nog niet zijn gefactureerd. In dat geval moet er een btw-correctie worden toegepast. Dit kan leiden tot een extra btw-aanslag.

  • Successierechten bij verkopen van je bedrijf

Als je als ondernemer komt te overlijden, dan kunnen je erfgenamen te maken krijgen met successierechten. Deze belasting moet worden betaald over de waarde van het bedrijf op het moment van overlijden. Door tijdig te plannen en bijvoorbeeld gebruik te maken van een bedrijfsopvolgingsregeling kan de hoogte van deze belasting beperkt worden.

  • Fiscale structuur bij verkopen van je bedrijf

Tot slot is het belangrijk om bij de verkoop van je bedrijf te kijken naar de fiscale structuur. Door een goede structuur kun je de belastingdruk verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld voordelig zijn om het bedrijf te verkopen via een holdingstructuur.

Kortom, er zijn verschillende belastingen waar je als ondernemer rekening mee moet houden bij de verkoop van je bedrijf. Het is daarom verstandig om tijdig deskundig advies in te winnen om zo te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Deel dit bericht